Užíváme si nového venkovního hřiště a doskočiště na skok daleký.

V naší škole máme interaktivní knihovnu se spoustou zajímavých knih.

Žáci se mohou stravovat ve zrekonstruované školní jídelně.

Naše škola se nachází v obci Hať. Sousedí s Polskem a je součástí regionu Hlučínsko. 

Naše škola je pavilónová a všechny budovy, včetně mateřské školy, prošly celkovou rekonstrukcí.

Náš školní vzdělávací program má název "Škola-jedna rodina"a naší snahou je vytvářet pro žáky klidné, přátelské a příjemné pracovní prostředí.

 

Všechny třídy jsou vybaveny  výškově nastavitelným nábytkem. Ve výuce využíváme multimediální a počítačovou techniku.

Vyučující se snaží přistupovat k dětem individuálně a  jsme otevřeni i pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Důležitá je pro nás dobrá spolupráce s rodiči.

Naše škola tvoří celek spolu s mateřskou školou, která má také odloučené pracoviště i v dolní části obce.

Školní družina v roce 2016/2017

Hodnocení ŠD ve školním roce 2016/2017


Školní družinu navštěvovalo 50 dětí z 1. – 3. třídy, které byly rozděleny do dvou oddělení. Výchovně - vzdělávací činnost probíhala podle ŠVP pro školní družinu. Během celého školního roku jsme dbali na utváření dobrých kamarádských vztahů, dodržování řádu školní družiny a pravidel námi stanovených. Rovněž jsme dodržovali hygienické a bezpečnostní předpisy.

Po poledním stolování probíhají relaxační činnosti jako je individuální odpočinek u stolních her, malování, práce s plastelínou, poslech písniček a pohádek atd. Poté následuje řízená činnost, během níž děti vytvářejí výrobky, učí se novým výtvarným technikám, ale také se vzdělávají formou didaktických her. Se souhlasem rodičů probíhala i písemná příprava na vyučování.

Během celého roku jsme využívali školní zahradu a pobývali co nejvíce na čerstvém vzduchu. Věnovali jsme se míčovým hrám, skákání přes švihadlo, provazy, házení na cíl, volili vhodné pohybové aktivity, přizpůsobené zájmům dětí a ročnímu období.


Co jsme tvořili v jednotlivých měsících:


1. oddělení:


Září – děti malovaly akvarel na téma: Moje oblíbené zvířátko, stříhaly papírové koberečky, bavily se vyškrabáváním obrázků, vyrobily si papouška z papíru a strom z ruliček, pomocí špejlí od nanuků a listů.

Říjen – pracovali jsme s papírem a to při skládání lodiček, výrobě hradní věže se strašidlem, výrobě deštníku, děti dekorovaly skleničky, pomocí barev na sklo, vyráběly záložky s tématikou podzimu, pracovali jsme s přírodninami a to při výrobě podzimní kytice a podzimního skřítka. Dále jsme malovali bílou křídou na tmavý papír a vytvářeli jsme strašidelný les pomocí šablon.

Listopad – tento měsíc jsme pracovali s vlnou, vyráběli jsme strašidýlka, podzimní déšť, zdobili Martinova bílého koně, dále jsme si vyrobili pavouka z roliček, navlékali jsme náramky a náhrdelníky z korálků a vyrobili si zápich sněhuláka z korkového špuntu.

Prosinec – v prosinci se blíží čas vánoční a my jsme vyráběli výrobky s vánoční tématikou a to, vánoční stromeček z klacíků, sněhovou vločku z dřívek od nanuků, z papíru jsme prostřihávali vánoční stromeček, zdobili vánoční perníčky, vyráběli vánoční přání, svícen na vánoční stůl a kapra pomocí bublinkové folie, dále andělíčka pomocí otisků dlaní a celý měsíc jsme završili vánoční besídkou.

Leden – pomocí šišek, vaty a plastových zvířátek jsme si vyrobili zimní les, z papíru jsme stříhali zimní čepici a rukavice, malovali jsme zmizíkem zimní sporty, dekorovali fotky zvířátek, dělali rámečky z knoflíků, skládali origami zvířátka (pes, kočka), vyráběli sněhuláka z roliček.

Únor – děti vyšívaly srdíčko v přání k Valentýnu, vyráběly si masky z papíru na maškarní ples. V tomto měsíci proběhl samotný maškarní ples, plný soutěží a zábavy. Dále jsme z papíru vytrhávali tančící tučňáky.

Březen – začali jsme se těšit na jaro a tak jsme ho vítali tematickou kresbou na asfalt pomocí kříd, obtiskovali jsme růžičku od květáku a tím vytvořili rozkvetlou větvičku, vyráběli kytky pomocí čistítek na dýmky a vyráběli ptáčky z jednoho proužku papíru.

Duben – v tomto měsíci jsme vyráběli origami ptáčka, kuřátka z plastových „kinder vajíček“, malovali kraslice, vyráběli motýlky z ruliček a pomocí papírových ubrousků a kolíčku, růži z ubrousků a slepičku s kuřátky z vystřižených koleček.

Květen – blížil se Den matek, a proto děti vyráběly přáníčka a dárečky pro maminky v podobě skleněných dekorací s kytičkou. Dále jsme vyráběli pomocí tylu a vatových hlaviček „Luční víly“, soutěžili jsme o krále švihadla, malovali jsme na papír pomocí plastelíny.

Červen – během horkých dní jsme se „osvěžili“ výrobou papírového nanuku, který jsme barvili krepovým papírem, výrobou kytky z papírových talířků, ptáčka pomocí skládané papírové harmoniky, větrník z barevné fólie, šneka z rozstříhaných ruliček a hada, jako přízdobu na tužku. Tento měsíc jsme také vyhodnotili nejlepší děti v celoroční  soutěží v chování. Nejvíce bodů získala Adélka Jakubková z 2.B,  Lukáš Malkrab z 2.B a Emička Struhalová z 1.A. Dětem byly předány drobné odměny.

 

2. oddělení:


V září jsme využívali krásného počasí pobytem na školní zahradě a hřišti. Děti tvořily podzimní věnečky, vyráběly zvířátka a postavičky z přírodnin (kaštanů, žaludů, šípků a orobince), skládaly z papíru peněženky, vytvořily zápichy větrníky a dráčky. Děti soutěžily o nejkrásnějšího pokémona. Vytvořenými výrobky jsme vyzdobili třídu a nástěnky na chodbě.

říjnu jsme se zapojili do soutěže vyhlášené Sdružením slezsko – německých přátel Hlučínska v Hlučíně, které pořádalo výtvarnou soutěž „ Sv. Barborka, patronka havířů“. Porota vyhodnotila dle kategorií – I. kategorie – 1. místo Esterka Marčáková, 2. místo Natálka Baďurová, 3. místo Martinka Bindačová.  Ve II. kategorii – 1. místo Kristián Desort, 2. místo Filip Koszorek, 3. místo Anetka Sobotíková. Ve III. kategorii byla udělena cena Terezce Bočkové, Marušce Šindelářové, Marku Němcovi a Adamu Marčákovi.

Listopad – děti vyráběly hlavně z papíru (netopýr, sovy, halloween). Tvořily obrázky z přírodnin a luštěnin, vystříhávaly a zdobily obrázky ke sv. Martinovi. Začaly se připravovat na adventní čas a vyráběly vázy s vánočními motivy pomocí barev na sklo, Také si vyrobily vánoční ozdoby ze slaného těsta, které temperovými barvami a třpytkami ozdobily.

prosinci děti vyrobily na dveře věneček s Mikulášem, vánoční girlandy, vánoční misku z lepeného papíru, skládaný vánoční stromeček, vystříhávaly sněhové vločky, vytvořily vánoční zápich a zdobily perníčky. Společně jsme postavili a nazdobili vánoční stromeček a těšili se na vánoční besídku.

Leden – děti pracovaly s vlnou a vyráběly bubáky na gumičce, vystříhávaly a barvily hrneček na čaj, vyráběly plesové masky a ozdobné řetězy. Plesově jsme vyzdobili třídu i nástěnky na chodbě.

Únor – sv. Valentýn a příprava papírových srdíček, Šikovná děvčata ze třetí třídy si vyrobila srdíčka z látky, která vyšívala. V tomto měsíci se konal maškarní ples, kde děti soutěžily, tančily a mlsaly.

Březen – děti vyrobily vázy a ozdobily pomocí krajkových ražedel, malovaly a vystříhávaly jarní květiny, vytvořily si záložky do knih. Děti ze třetí třídy si připravily pohádku O Červené Karkulce a mladším dětem předvedly malé divadlo. Vyráběly dárečky pro děti k zápisu do první třídy.

Duben měsíc velikonočních příprav a výroby velikonočních ozdob. Děvčata si vyrobila a nabarvila růži z ubrousků, kluci stříhali a slepovali autíčka.

V květnu  a červnu děti vyráběly dárky je Dni matek a vytvořily krásné obrázky ze srdíček. Někteří žáci srdíčka vyšívali. Děti z první třídy vyrobily berušky a sluníčka a vyzdobily třídu. Vyrobili jsme mandaly z plastelíny, krásné obrázky s baletkami a věnce na dveře z ražených květin s perličkami.                 

V posledním měsíci jsme také vyhodnotili a odměnili nejvíce tvořivé děti. Nejpracovitější byla Deniska Czichoňová z 2.A,  Anetka Sobotíková z 2.A, Samuel Stříž z 2.A,  a děvčátka z 1. třídy - Martinka Bindačová, Natálka Baďurová, Esterka Marčáková.                                                                                                                                               

Celý školní rok děti obou oddělení završily „Cestou za pokladem“, během níž musely plnit různé úkoly založeny na spolupráci v týmu. Jako poklad si děti našly bavlněná trička, která si ozdobily pomocí foukacích fixů na textil, aby měly památku na letošní družinu.

Během celého roku si děti hrály s různými stavebnicemi. Tvořily ze zažehlovacích korálků, oblíbily si různé skupinové hry, kterými trénovaly paměť, obratnost, šikovnost, ale také hry s hudbou, různé hry stolní a práce s dětskými časopisy. Dále k našim činnostem patří výzdoba družin, chodby, šatny a části školní jídelny.

Děkujeme Unii rodičů za štědrý finanční příspěvek a rodičům dětí z družin za materiální podporu a spolupráci.

 

 

 

V Hati 27.6. 2017                              Vychovatelky ŠD, 1. oddělení   Veronika Dubová

                                                                                       2. oddělení   Květa Michálková