Užíváme si nového venkovního hřiště a doskočiště na skok daleký.

V naší škole máme interaktivní knihovnu se spoustou zajímavých knih.

Žáci se mohou stravovat ve zrekonstruované školní jídelně.

Naše škola se nachází v obci Hať. Sousedí s Polskem a je součástí regionu Hlučínsko. 

Naše škola je pavilónová a všechny budovy, včetně mateřské školy, prošly celkovou rekonstrukcí.

Náš školní vzdělávací program má název "Škola-jedna rodina"a naší snahou je vytvářet pro žáky klidné, přátelské a příjemné pracovní prostředí.

 

Všechny třídy jsou vybaveny  výškově nastavitelným nábytkem. Ve výuce využíváme multimediální a počítačovou techniku.

Vyučující se snaží přistupovat k dětem individuálně a  jsme otevřeni i pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Důležitá je pro nás dobrá spolupráce s rodiči.

Naše škola tvoří celek spolu s mateřskou školou, která má také odloučené pracoviště i v dolní části obce.

Školní družina v roce 2015/2016

Školní družina 2015/16



1. oddělení

 

Školní družinu navštěvovalo 25 dětí z 1. až 4. tř.. Výchovně-vzdělávací činnost probíhala podle celoročního plánu v souladu se Školním vzdělávacím programem pro školní družinu.


Celý rok děti opět provázela bodovaná motivační hra. Hodnocení probíhalo vždy na konci měsíce, celkové hodnocení včetně odměn pro nejlepší v měsíci červnu – 1. místo Nela Malkrabová 2. místo Nela Veselá 3. místo Valérie Mikulová – všechny tři děvčata jsou ze 3. třídy.


Ve stručnosti, co děti například tvořily v jednotlivých měsících:


září:

visačky na dveře, papírový houpací koník, kresba - podzim, prstová malba – ptáci na drátě

říjen:

kresba křídami, frotáž – listy, hry na povolání, malba na sklíčka, papírová maska – dýně, sovička z papíru

listopad:

netopýr na špejli, modelování z plastelíny, listy – tupování temperou, světluška z papíru, motáme z vlny – panenka panáček čert anděl, čert a anděl z ruliček

prosinec:

sněhulák – tupování temperou, zmizíkování – zimní motivy, vločka z těstovin, proběhla besídka a soutěž ve skládání puzzle, svícny – dekorace ve skleničce s čajovou svíčkou

leden:

dekorovaná kresba – čajíček na zahřátí, montáž letadýlek k zápisu, tučňák z papíru, puzzle mánie, dekorace přívěsku, Eskymák z ruličky

únor:

papírová maska – pes kočka medvěd myš zajíc, Valentýnky, malba – jaro vesmír

Účast ve výtvarné soutěži školních družin Hlučínska (téma: Ohrožené druhy zvířat) – Anna Pěkníková 4. tř. získala 2. místo ve druhé kategorii.

březen:

vejce z perliček, dárek k MDŽ, papírový zajíček s nůší a travičkou, beránek z vaty, škraboška beruška, slepička kohoutek z papíru, motýl kočičky – zápich

duben:

lékařská souprava z papíru, zvířata – velká společná omalovánka, obličej - malba na plato vajec, malba na sklo, čarodějnice s košťátkem

květen:

společné puzzle, město – velká společná omalovánka, svíčka pro maminku ke Dni matek, šnečí domeček a podmořský svět- akvarel

červen:

výroba dárečků pro vedoucí z kroužků, skládání hraček – dopravní prostředky, kreslení podle šablon, origami z papíru, oslava Dne dětí, vyhodnocení celoroční hry

 

K pravidelným činnostem patří pobyt venku. Oblíbené mezi dětmi jsou např.: stolní společenské hry, práce s časopisy a  knihami, stavebnice, zažehlovací perličky, …

Se souhlasem rodičů také probíhala písemná příprava na vyučování.

K dalším činnostem patří také výzdoba družiny, družinové šatny a školní jídelny, kde děti formou výstavky prezentují své práce.

 

                                                            

                                                                                                      Soňa Mílová

                                                                                                      vychovatelka ŠD, 1. oddělení



2. oddělení


 

O mimoškolní zájmovou činnost v rámci školní družiny byl velký zájem, a proto v tomto školním roce bylo zřízeno druhé oddělení, které navštěvuje 25 žáků (12 dětí z 1. třídy, 12 dětí ze 2. třídy a jedna žákyně z 3. třídy).

Děti mají možnost po školní práci odpočívat, zapojit se do zájmové činnosti a rozvíjet tak dovednosti a poznání. Společně vytváříme vhodné estetické prostředí školní družiny, dbáme na kultivované chování a kamarádské vztahy.

Výchovně- vzdělávací proces probíhal dle celoročního tématického plánu v souladu s ŠVP pro ŠD.

Dbáme na hygienické a bezpečnostní předpisy.      

V každém měsíci děti soutěžily a byly odměněny za tvořivou práci. 


 

V měsíci září jsme se zapojili do soutěže vyhlášené Sdružením slezsko – německých přátel Hlučínska, které pořádalo výtvarnou soutěž „ Odpoledne s Eichendorffem“. Věcnou cenu a diplom za druhé místo v kategorii mladších žáků získal Kristián Paskuda, žák 1.B třídy.

V tomto měsíci děti tvořily zápichy do květináčů, výrobky z papíru a ze zažehlovacích perliček. Velmi aktivní byla žákyně 1.třídy Saskie Návratová, která vytvořila nejvíce výrobků. Vytvořenými výrobky jsme vyzdobili třídu a nástěnky na chodbě. Využívali jsme krásného počasí pobytem na školním dvorku nebo zahradě.

 

V říjnu vyráběly děti z přírodnin – zvířátka ze žaludů a kaštanů, korálky ze šípků, z orobince upletly srdíčka. Společně jsme vyřezávali dýni a každý si vyrobil zápich z dýně. Děti si zhotovily stojánky na tužky (sova, panda). Opět nejvíce tvořivá byla Saskie z 1.třídy.

 

V listopadu  děti tvořily hlavně z papíru a začaly se připravovat na adventní čas tvorbou  vánočních postaviček. Vyrobily skládačky ptáků a krmítko. Nejvíce aktivní byly Saskie Návratová a Nela Tichopádová.

 

V prosinci děti vyzdobily třídu a chodbu a zpříjemnily atmosféru nadcházejících Vánoc. Vyrobily vánoční stromeček s ozdobami a papírové lepené hvězdy. Zdobily vánoční perníčky, zhotovily adventní svícny a vánoční přání. Za nejvíce výrobků byli odměněni Nela Tichopádová a Adam Marčák ze 2.třídy. 17.12. se děti těšily na vánoční besídku a dárky pod stromečkem.

 

V lednu se v naší družině konal maškarní ples, na který si děti vyrobily plesové masky a ozdobné plesové řetězy. Také děti vyrobily dárečky k zápisu pro budoucí prvňáčky. Velmi tvořiví byli Marek Němec, Deniska Czichonová, Anetka Machalová, Anetka Sobotíková a Saskie.

 

Únor- kreslíme na soutěž družin. ZŠ Hlučín – Rovniny vyhlásila soutěž „ Ohrožený druh zvířat“. Také naše škola se této soutěže účastnila a Terezka Bočková byla oceněná krásnou knihou a diplomem  za I. místo v kategorii mladších žáků. Děti v družině malovaly a vystřihávaly srdíčka ke sv. Valentýnu, začaly připravovat velikonoční ozdoby. Nejvíce tvořili žáci 1.třídy – Filip Koszorek, Deniska Czichonová, Anetka Sobotíková a Saskie.

 

V březnu děti dovyráběly velikonoční žebřík  s kuřátky a začaly tvořit jarní obrázky (sněženky, tulipány, narcisy), kterými pak vyzdobily třídu a chodbu. Také jsme v březnu více četli pohádky a zhotovili záložku do knih. Nejvíce výrobků vyrobili Adam Marčák, Nela Tichopádová, Saskie a Deniska.

 

V dubnu si děti vyrobily maňásky a hrály divadlo. Vystřihávaly a malovaly motýly, tvořily květiny z tácků a zdobily barvami pomocí korkové zátky. Vyrobily papírového papouška, zapichy vlčího máku. Pracovité žákyně – Terezka Bočková, Eliška Kalvarová a Nela Tichopádová získaly odměnu.

 

V květnu vyrábíme všichni přání a dárečky pro maminku. Tvoříme panenku z kartonového papíru a textilu.

 

1. června  - Den dětí. Děti soutěžily - „ Cesta za pokladem“ , hrály hry a ke spokojenosti všech, každý našel svůj poklad. Vyráběly pomocí šablon krásné girlandy na téma podmořský svět a nazdobily nástěnky na chodbě. Namalovaly výkresy ve 3D s létajícími balóny a mráčky. Pomocí inkoustu dokreslily krásný obrázek zmizíkem.

 

 

 

 

 

Do odpočinkové činnosti jsme zařadili četbu knih, poslech písní, stolní hry, různé stavebnice, skládání puzzlí a společenské hry. Také děti zábavně procvičovaly učivo formou didaktických her (bludiště, křížovky, rébusy).

 

Co nejvíce jsme využívali pobytu na školní zahradě, kde děti hrály míčové hry, přeskakovaly přes švihadla, provazy, kreslily křídami a hrály hry dle svých zájmů.

 

 

 

 

                                                                                                     Květa Michálková    

                                                                                                                                                vychovatelka ŠD, 2. oddělení